10 Tips om met plezier Frans te leren:

 1. Maak er een gewoonte van. Plan elke week een paar momenten in om met plezier met de Franse taal bezig te zijn.
 2. Hou een soort logboekje bij, waarin je noteert wanneer, op welke wijze en hoe vaak je een leermoment hebt gepland en wat je precies hebt gedaan en er leuk aan vindt.
 3. Oefen regelmatig met Duolingo, maak anderen enthousiast en probeer zoveel mogelijk punten te scoren. Het is wel vanuit het Engels, maar dat went snel.
 4. 20 minutes : de Franse nu.nl  (ook als app. verkrijgbaar) . Zoek een item uit dat jou interesseert en noteer wat je hebt gelezen, geluisterd en bekeken in jouw logboek en noteer/leer nieuwe woorden, die je wilt onthouden.
 5. Gebruik de tijd in wachtkamers, openbaar vervoer, toilet etc. om zinnetjes te oefenen in Quizlet. Download de app en neem je leerwensen overal mee naartoe.
 6. Kijk regelmatig naar TV5monde. Er zijn veel Nederlands ondertitelde programma’s. Zo leer je Frans terwijl je je ontspant. Of ga naar de film: (fransefilm.nl).
 7. Chansons: Het leuke van chansons is dat je steeds weer opnieuw dezelfde zinnen hoort en daardoor onbewust de taal leert.  Ga op zoek naar chansons die passen bij jouw muzieksmaak en luister hiernaar. Pak de tekst erbij. Probeer ook mee te zingen met de chanson. Let vooral op het refrein. Op de site Franszelfsprekend voor fans van Frans vind je o.a. info over Franse muziek. Je kunt ook luisteren naar chansons op de speciale playlist voor beginners op YouTube als je vooral nuttige woorden/zinnen wilt leren.
 8. Kijk naar de video’s van Alice Ayel op YouTube. Bekijk de afspeellijst van seizoen 1. Je kunt ook een boekje  (12,50 euro) met de teksten bij haar aanschaffen.
 9. Noteer dingen die voor jou belangrijk zijn. Wat is je beroep? Wat is je geboortedatum, gebruik je medicijnen, heb je een bepaalde ziekte, wat eet/drink je graag, wat lust/mag je beslist niet, wat zijn jouw hobby’s etc. en herhaal dit met enige regelmaat zodat je dit bijna zonder erbij na te denken, kunt reproduceren/vertellen.
 10. Zoek enkele nieuwe woorden op met bijv. de gratis app MijnWoordenboek.nl en noteer/leer de woorden die je leuk/nuttig vindt en wilt onthouden.

Links

 • Quizlet en WRTS: Quizlet en WRTS zijn handig voor het leren van woorden en zinnen.
 • Alice Ayel: Luisteren is het allerbelangrijkste en het moeilijkste. Maar gelukkig hebben we Alice Ayel, die mooie verhalen vertelt in begrijpelijk Frans. (tenminste als je al een paar lessen Frans hebt gehad)
 • Verbuga: Een handig programma om de werkwoorden mee te oefenen.
 • Le conjugueur: Franse site om werkwoorden te vervoegen.
 • Tune-in: Alle radiozenders onder handbereik (bijv. Chérie fm).
 • RFI: Franse radio met o.a. “Le journal en français facile”.
 • TV5monde : Een link naar programma’s die Nederlands ondertiteld zijn.
 • Franszelfsprekend: Een site voor fans van Frans met o.a. info over Franse muziek.
 • 20 minutes: de Franse nu.nl (ook als app. verkrijgbaar)
 • Duolingo: Internationaal bekroonde app om Frans te leren. Gratis. Wel vanuit het Engels.
 • Nubeterfrans.nl: Als je hier een account aanmaakt krijg je elke dag 4 meerkeuzevragen om je Frans te oefenen.