Info

Locaties en data van de groepslessen worden vastgesteld zodra er voldoende aanmeldingen zijn. De kosten van het lesmateriaal zijn tussen de € 30,- en € 80,-. We werken in groepen van maximaal 10 deelnemers.
Bij een in company traject stemmen we de inhoud af op de wensen en het taalvaardigheidsniveau van een kleine groep (maximaal 8) medewerkers. 

Aanbod

De leeractiviteiten kenmerken zich door de gezellige ambiance en de prettige, enthousiaste en speelse manier van lesgeven. Wij bieden de volgende (leer)activiteiten aan:

• Frans leren spreken en begrijpen  
• Frans leren voor op vakantie
• Fris je Frans op! (Frans à la carte)
• Frans voor beroep en bedrijf
• Actief met Franse lessen (voor docenten)
• Franse conversatielessen voor gevorderden  
Voor cursussen Frans in Drachten, Waskemeer en Feanwâlden kun je ook de website van de Alliance Française Friesland bekijken.

Frans leren spreken en begrijpen

Frans voor beginners die geen of vrijwel geen kennis van de Franse taal hebben of juist als je de kennis van de Franse taal wilt opfrissen of verdiepen. We werken in kleine groepen, waarbij het van en met elkaar leren op een plezierige wijze centraal staat, aansluitend bij de verschillende interesses.

De deelnemers variëren in alle leeftijden. We oefenen in/op prettige locaties, waar je (nog beter) Frans leert spreken en begrijpen. Het beste uit jezelf én de groep halen, zodat je de Franse taal steeds beter leert. We werken met verschillende digitale en geluidsmaterialen. Ervaring met de Franse taal is dus geen vereiste, zolang je maar plezier in het Frans leren hebt.

Aanmelden kan via het contactformulier op onze site.

Aantal lessen: 10 van 1 klokuur per week/14 dagen met mogelijkheid voor vervolg.
Kosten: 150 Euro per persoon (excl. lesmateriaal)
Locatie: Boksum
Tijd: van 20.30 tot 21.30 uur op woensdag: start in september 2024.

Fris je Frans op! (Frans à la carte)

Parlez-vous français? Oui un petit peu/très bien ……

Wil je graag in een ongedwongen en plezierige sfeer je Franse taalkennis bijspijkeren? Voor je werk? Of gewoon om een drankje te bestellen en een (uitgebreid) praatje te kunnen maken op vakantie? In deze cursus fris je je basiskennis van de Franse taal op met een docent die Frans als moedertaal heeft geleerd en ook de Nederlandse taal uitstekend beheerst. Dit leertraject is dus geschikt voor iedereen ongeacht de aanwezige voorkennis. We werken in lesblokken van 5 lessen van 1 klokuur per week/14 dagen/maand en je volgt de lessen op afspraak individueel of als duo. Daarna kun je beslissen of je een vervolg wilt van weer 5 lessen.

Tijdens de lessen ga je actief aan de slag met de taal en je oefent veel met spreken en luisteren. Daarnaast kun je ook afspreken om een boek(je) te lezen/Franse film/documentaire te bekijken en dit nader te bespreken of juist aandacht te besteden aan de grammatica en/of schrijfvaardigheid. Frans à la carte dus!

Aantal lessen: 5 van 1 klokuur per week/14 dagen/maand
Locatie:  Leeuwarden. Andere locatie is ook mogelijk.
Wanneer: op afspraak overdag of ‘s avonds
Kosten: 225 Euro voor 5 lessen.

Aanmelden kan via het contactformulier op onze site.

Frans voor op vakantie

Ga je wel eens op vakantie naar Frankrijk of naar een ander land, waar Frans de voertaal is? Sta je daar, meer dan je lief is, met de mond vol tanden of wil je beter begrijpen wat de mensen om je heen of tegen je zeggen, dan kan dit leertraject je daarbij helpen.
Dit is een ideale voorbereiding voor de vakantie. Veel voorkomende situaties worden geoefend, zodat je je kunt redden in het hotel of op de camping, in het restaurant, met boodschappen doen, bij de dokter, etc. Luister- en spreekvaardigheid staat hierbij centraal. Je leert de Franse taal voor op vakantie in jouw tempo en op jouw wijze. Geschikt voor beginners die hun kennis van de Franse taal willen opfrissen.

Aantal ateliers: 6 (van 1,5 uur).
Locatie: Boksum. Andere locatie is in overleg met cursisten ook mogelijk.

Kosten: 300 Euro per persoon voor 6 ateliers (excl. lesmateriaal).

Aanmelden kan via het contactformulier op onze site.

Frans voor beroep en bedrijf

Bij een in company traject stemmen we de inhoud af op de wensen en het taalvaardigheidsniveau van een kleine groep medewerkers. We sluiten aan bij de functie, taken, leerstijlen en interesses. Elk leertraject wordt zorgvuldig samengesteld zodat er een optimale leersituatie ontstaat voor de verschillende deelnemers. Daarbij letten we op taalniveaus en leerbehoeften.

In een oriënterend gesprek bespreken we de randvoorwaarden. Daarna gaat één van onze taaltrainers in gesprek met de cursisten. Onderdelen die aan bod komen:

 • Opbouw en omvang van het leertraject, evaluatiemomenten;
 • Keuze van een intensief traject in een beperkte periode of een gespreid leertraject;
 • Intakegesprek met de cursisten;
 • Eindniveau bepalen;
 • Vaardigheden vaststellen.

Voorbeelden van de inhoud van een training:

 • Telefoneren, e-mail verkeer;
 • Deelname vergadering/congres;
 • Vaktaal onder de knie krijgen;
 • Onderhandelen, presentatie verzorgen;
 • Gespreksvoering;
 • Zelfredzaam zijn bij stationering in het buitenland.

Leertrajecten op maat worden gegeven op de locatie van de klant aan maximaal 8 deelnemers. Met 30 lesuren komen cursisten een niveau verder dan het niveau waarmee ze instappen. Bij een intensief leertraject worden de lesuren in een korte periode gegeven. Kiest u voor een gespreide training, dan wordt er 2 à 3 uur per week lesgegeven over een periode van 10 à 15 weken. Data en tijden worden altijd afgestemd op de agenda van de cursisten.

Fleurire heeft ervaring met het trainen van gezinnen die emigreren naar een Franstalig land. Ouders kiezen vaak voor een individuele training op maat of een groepstraining op maat. Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar verzorgen wij de familie-training die volledig aansluit bij het niveau, de behoefte en de leefwereld van het kind, de puber of jong volwassene.

Een verhuizing naar het buitenland is ingrijpend. Daarom is prettig als een kind voor vertrek al taalvaardig is in het dagelijks leven.

Kinderen leren snel als ze plezier hebben. Daarom kiezen we er voor om naar de speeltuin te gaan of met de kinderen een taart te bakken. Ondertussen leren ze dan communiceren in het Frans/Nederlands.  Bij de keuze van het lesmateriaal houden we rekening met de spanningsboog van de kinderen en de beweeglijkheid. Kunnen ze stilzitten of willen ze liever iets doen? We maken ook gebruik van apps, liedjes, filmpjes op YouTube en ander aantrekkelijk lesmateriaal.

Als een compleet gezin naar het buitenland verhuist of juist hierin Nederland komt wonen, dan wil je als werkgever dat ze goed zijn voorbereid. Fleurire speelt daarin een bijzondere rol als het gaat om het leren van de Franse/Nederlandse taal.  Na een paar lessen kun je al gesprekjes met ze voeren in de nieuwe taal.

Actief met Franse lessen

Escaperoom

Doelgroep: (talen)docenten VO.

Escaperooms zijn populair en vragen van de deelnemers verschillende vaardigheden die je ook nodig hebt om je te kunnen redden in een vreemde taal. Dus waarom zouden we deze elementen niet verwerken in ons Franse taalonderwijs? Je moet als deelnemer goed opletten, puzzelen, en met elkaar samenwerken om binnen een bepaalde tijd tot een oplossing te komen. Leerlingen worden uitgedaagd om kennis in een nieuwe, onvoorspelbare situatie toe te passen en meer denkstappen te gebruiken. Tijdens dit atelier leer en ervaar je hoe je van een klaslokaal een ‘escaperoom’ kunt maken. Je gaat naar huis met praktische ideeën en lesmateriaal om je leerlingen eens op een andere manier met taalvaardigheden aan de slag te laten gaan. 

Aantal ateliers: 1

Ondersteuning bij Taaldorp (spreekvaardigheid)
Op woensdag en vrijdag kunnen we assistentie/ondersteuning bieden voor Taaldorp-activiteiten op VO-scholen. Informeer gerust geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Franse conversatielessen
“Vous avez la parole”

Het leertraject ”Vous avez la parole” is bedoeld voor iedereen die zijn/haar Franse spreekvaardigheid wil verbeteren en/of onderhouden om vlot Frans te (blijven) spreken als de Fransen zonder al te veel fouten. In dit leertraject kunnen de deelnemers op een interactieve manier hun woordenschat en spreekvaardigheid verder ontwikkelen en actueel houden.

Ken je dat? Je wilt iets zeggen in het Frans, maar je merkt dat al die grammatica, woordjes en zinnen die je hebt geleerd, niet toereikend zijn om lekker soepel en losjes te kunnen praten. Dan is dit wellicht een geschikt/passend leertraject.

Aan de hand van diverse thema’s word je betrokken in groepsgesprekken die jouw zelfvertrouwen en spreekgemak bevorderen. Daarbij maken wij gebruik van artikelen uit de media: kranten, tijdschriften, websites, TV5 Monde, YouTube etc. Het leertraject  bestaat uit 12 bijeenkomsten van 1 klokuur. Ter voorbereiding van elke bijeenkomst krijg je een link, videofragment of een krantenartikel uitgedeeld of toegestuurd. Bovendien ontvang je tips en leerstrategieën om jouw woordenschat uit te breiden en grammatica te verbeteren.

Aantal lessen: 12 van 1 klokuur/1 x per 14 dagen
Locatie: Boksum, Franeker en Leeuwarden
Kosten: 300 Euro excl. lesmateriaal